Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Első képregényemet 12 évesen kezdtem el Fehér Klára: Földrengések szigete c. regényéből. el is készült  egy oldal. Rájöttem, hogy nem is olyan egyszerű műfaj ez...

Évekig csak gyűjtöttem a képregényeket ezek után (Vaillant, Pif, Füles, Pajtás, Tábortűz), aztán rajzfilmesként, a Vízipók-Csodapók sorozat sikere nyomán kértek fel egy Vízipók képregény-füzet elkészítésére. Jellemző az akkori szemléletre, hogy képregény-füzetként nem jelenhetett meg (a hivatalos szervek szerint a képregény öl, butít, nyomorba dönt, de legalábbis leszoktatja a gyereket az olvasásról), így öszvér megoldásként képregény-kifestő lett. Úttörő volta révén még az Újdonság szó is szerepelt a borítón!

Az első Vízipókot követte a Szervusz, Vízipók című második képregény, - ez már színes album volt. 

Évekkel később szintén Vízipók-képregény-sorozat jelent meg hónapról hónapra a Mol ingyenes magazinjában - sajnos ez egy vezetőségváltást követően megszűnt.

Volt egy rövidéletű gyerekújság, a Padlás.  Sajnos anyagi háttér hiányában ez is hamar megszűnt. Ebben a - rajzfilmekre épülő -  gyerekmagazinban is megjelentek Vízipók-képregények.

A Vízipók-képregényekkel párhuzamosan a kiadó megbízott egy színes képregény-album rajzolásával. Nemere István gyerekenek szóló sci-fi regénysorozatának első részét ajánlottam. A kiadó elfogadta az ötletet, és Nemere István is bizalmat szavazott nekem - így készült el A kupolaváros titka. A második kötetet - egy politikailag érzékeny oldal miatt - csaknem letiltották megjelenés előtt . Végül mégis megjelent a Titok a kráter mélyén, - de több album nem követte.

A rövid életű Kölyök magazinban is jelent meg több oldalas színes képregényem, ezzel párhuzamosan a Pannónia Filmstúdió alkalmi kiadványában is - mindkettő érdekessége, hogy a képregényben szereplő gyerekek eredetiei a saját csemetéink voltak.

A Füles rejtvényújságban Kiss Ferenc felkérésére rajzoltam az A négylábú tyúk orosz abszurd sci-fit, majd a Kis Fülesben indítottuk el a Durrell-család történetének sorozatát.

Ugyancsak a Fülesben jelent meg kedvenc gyerekkori meséim egyike, Kipling Magányosan sétáló macskája, ezt évekkel később a Dörmögő Dömötör is megjelentette, de színes változatban.

Szintén a Dörmögőben jelent meg A kismalac és a farkasok képregény-változata,  az eredeti mese nyomán a verses szöveget is én követtem el. Rajzolni azért jobban tudok...

A fentiekből is látszik, hogy szeretem a képregényeket, rajzolni is, de főleg olvasni. Számomra ez kikapcsolódás, és végtelenül tisztelem a műfaj nagyjait. Kedvenceim: Zórád Ernő, Korcsmáros Pál, Sebők Imre, Dargay Attila, Poivet, Andre Cheret, Moebius, Albert Uderzo, Morris, Greg, és főleg Sempé.

 

A mappában található képek előnézete Képregények

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gyorgyi.akos@t-online.hu

(Györgyi Ákos, 2009.04.18 16:06)

Kedves József!

Egy kérdés: A Titok a kráter mélyén melyik Nemere könyvből készült?
Nem ismerős a történet a könyveiből.
Vagy ez valami kiadatlan kézirat alapján készült?
Esetleg a kötet a "kényes rész" miatt nem jelent meg?

Üdv,

Györgyi Ákos